BAB 3
GAYA HIDUP YANG AKAN MEROSAKKAN
GINJAL
“ Makan untuk Hidup” atau
“ Hidup untuk Makan” ungakapan yang sering kita dengar diperkarakn oleh masyarakat kita.
Pada haikatnya stail kehidpan yang diamalkan oleh kebanyakan
masyarakat hari ini lebih kepada “Hidup Untuk Makan”. Kenapa saya kata begitu kerana trend kehidupan
pada masa ini ramai yang suka mengunjungi ke kafe yang beroperasi 24 jam.
Contohnya, di kedai mamak dan ada sesetengah restoran fast
food yang beroperasi 24 jam, kita dapat lihat masih ramai orang makan di lewat
tengah malam.
Kebanyakan restoran di juga masih lagi beroperasi sehingga
pukul 3-4 pagi.
Sedangkan kita sering mendengar hadis yang mengatakan “
perut adalah segala punca pennyakit”. Dengan kata lain, kebanyakan penyakit
yang dihidapi oleh kita addalah berpuca
daripada makanan yang kita makan dan juga amalan pemakanan yang kita amalkan
dalan kehidupan seharian kita.
Tren masyarakat sekarang suka makan di luar. Bukanlah kita
tak boleh nak makan atau mencuba menu di luar, tetapi seimbangkanlah pemakanan
harian kita. Ambil perhatian terhadap kuantiti makanan dan waktu makan kita.
Ada yang perhatikan
segelintir individu portion makanannya boleh dimakan untuk dua orang!
Dan waktu makan pula tengah malam atau
awal pagi. Tabiat sebegini tidak berapa
digalakkan kerana selepas dari itu anda mesti akan terus tidur.
Kalori akan bertukar menjadi lemak jika tidak dibakar, lalu
berat badan akan bertambah dan boleh menyebabkan mendapat penyakit obesiti.
Habislah baju-baju dan seluar lama dah tak muat.
TABIAT MAKAN YANG
MEROSAKKAN GINJAL.
Mengikut kajian yang dijalankan oleh pakar pemakanan, beberapa jenis makanan yang
jika diambil secara berlebihan dan konsisten atau dengan kata lain makanan yang
menjadi kesukaan bagi sesetengah dari
kita yang boleh memberi kesan yang akan mereosakkan fungsi ginjal.
Rasulullah s.a.w.
bersabda yang bemaksud:
“Tidak ada tempat
yang diisi oleh anak keturunan Adam yang lebih buruk dari perutnya.” (Hadis Riwayat Ahmad).
Manakala Imam
Al-Ghazali r.a. dalam kitab Ihya’ Ulum al-Din menegaskan bahawa perut
itu pada hakikatnya adalah sumber segala nafsu syahwat dan tempat tumbuhnya
segala penyakit dan bencana.
kerana nafsu syahwat
perut akan terkait dengan nafsu syahwat seksual seterusnya membawa kepada
keinginan pada kedudukan dan harta.
Perut memainkan
peranan dalam pembentukan akhlak di samping melahirkan kebaikan di dunia dan
penentu kampung halaman yang kekal di akhirat nanti sama ada aman di syurga
ataupun terhumban ke neraka jahanam.
Perut menjadi punca
kepada penyakit sebagaimana sabda Baginda Nabi s.a.w.:
“Perut manusia
itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala
pengubatan” (Riwayat
Ad-Dailami).
Selain itu, perut
juga menjadi punca kepada keinginan. Melalui perut yang kenyang akan melahirkan
rasa cinta kepada makanan selanjutnya menimbulkan kemahuan yang membuak untuk
nafsu seksual yang tidak terkawal. Menerusi perut juga menimbulkan rasa cinta
kepada dunia seterusnya menjurus kepada kejahatan.
Sungguh, perut ini
Allah berikan tetapi saiz perut manusia yang usahakan. Bak kata orang tua-tua,
kerana perut badan binasa sangat berkait rapat dengan penjagaan perut. Meskipun
penjagaan perut acapkali dikaitkan dengan kecantikan. Tanpa disedari, jauh
lebih penting daripada itu adalah pemeliharaan perut daripada di murkai oleh
Allah SWT seterusnya menyelamatkan diri daripada bakaran api nerakaNya. Oleh
itu, langkah paling bijak dalam mengawal kejahatan adalah dengan menjaga perut.
Setiap yang wujud
dalam diri manusia adalah bukti Kebesaran dan KekuasaanNya sebagaimana mafhum
firmanNya:
“Dan di bumi itu
terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang yakin, dan (juga)
pada dirimu sendiri; maka apakah kamu tidak memperhatikan?” (Surah Adz-Dzariyat, ayat 20-21).
Sesungguhnya setiap
anggota dan organ manusia diciptakan bersama tujuannya yang tersendiri. Begitu
juga dengan perut. Ia di ciptakan bagi memproses makanan seterunya menyerap
segala zat-zat yang terkandung di dalam makanan yang di makan yang akhirnya
menyumbang kepada kesihatan dan kekuatan. Diri akan lebih mudah untuk beribadah
kepada-Nya
Dalam konteks yang
lebih jelas, makan bukanlahn matlamat. Ia tidak lebih daripada jalan punca
untuk sampai kepada matlamat tujuan utama iaitu ibadah kepadaNya. Justeru,
konsep makan untuk hidup dan hidup untuk makan tidak boleh diterima pakai
kerana setepatnya, makan untuk hidup dan hidup untuk ibadah.
Memiliki perut yang
sihat adalah nikmat yang wajib di syukuri dengan menggunakannya selaras dengan
tujuan Allah mengurniakannya.
Tiga aspek penting
bagi merialisasikan matlamat ini adalah dengan menjadikan memakan makanan yang
halal, baik dan penuh keberkatan. Segala aspek berkaitan perlu di titik
beratkan. Makanan yang handak dimakan bukan sahaja perlu halal dari sudut
fizikalnya malah perlu di ketahui punca sumber dan jalan memperolehinya serta
proses olahan makanan tersebut.
Elakkan daripada
memakan makanan yang syubhah kerana ia biasa mengotori hati.
Luqman pernah
berkata kepada anaknya, “Wahai anakku, apabila perut telah penuh maka
fikiran pun akan tertidur, tidak dapat mendengar hikmah (pelajaran), dan
anggota badan pun terasa berat dari ibadah.”
Perut yang kosong
dari makanan memiliki faedah-faedah dan perut yang penuh memiliki kesan buruk.
Perut yang lapar dapat membersihkan hati, menghilangkan sifat buruk, dan
meningkatkan kecerdasan serta wawasan.
Selain itu, elak
daripada memakanan makanan yang halal secara berlebihan. Imam Al-Ghazali
mengumpamakan perut yang terlalu kenyang bagai pohon yang di siramkan air
secara berlebihan. Batangnya akan rapuh dan akarnya akan mereput.
Perut yang sentiasa
kekenyangan akan menjadikan otak lembab serta menggelapkan hati. Ini akan
mengakibatkan fikiran tertutup seterusnya hati menjadi berat ketika dibawa
untuk berfikir. Hati yang keras akan menyukarkan diri malawan nafsu dalam melakukan
amal kebaikan. Jika ada amal baik yang di lakukan sekalipun, ia tetap akan
mengganggu proses untuk istiqomah dalam beramal. Justeru, berhati-hati menjaga
hati dan ia bermula daripada perut kita sendiri.
DIET DAN CARA MAKAN RASULULLAH S.A.W.
Untuk kita
sentiasa sihat dan memudahkan diri untuk
melakukan ibadat kepada Allah s.w.t.. Adalah penting kita mencotohi
bagaimana Rasulullah s.a.w. diet. Kerana
baginda adalah insan yang terpilih dan
setiap tingkah laku
dalam kehidupan baginda adalah dipandu oleh Allah s.w.t.
Dalam amalan
pemakanan yang baik kita perlu mencotohi cara baginda berdiet.
Sabda Rasulullah
s.a.w.:
" Orang yang berpegang pada sunnahku
pada saat umatku dilanda kerosakan, maka pahalanya seperti seorang yang
gugur syahid " (HR: Abu Hurairah)
Realiti dalam
kehidupan kita seharian, kita akan makan makanan yang biasa dimakan oleh
keluarga kita. Kebiasaan ini menjadikan tabiat pemakanan seseorang. Contoh bagi
mereka yang berasal dari Pantai Timur
seperti Kelantan dan Terengganu. Budu
adalah salah makanan yang disukai.
Banyak masakan yang
disertakan dengan budu, seperti nasi kerabu, nasi ulam dan sesetengah gulai
juga dicampurkan dengan budu.
Amalan diet
Rasulallah s.a.w. diantaranya adalah seperti berikut:
1. Rasulullah s.a.w.
melarang meminum susu bersama cuka.
2. Rasulullah s.a.w.
tidak minum susu sewaktu baginda menjamah ikan, daging atau ayam. Baginda
pernah melarang para sahabat daripada makan ikan bersama susu kerana ia akan
menyebabkan si pemakan mudah mendapat penyakit.
Kajian santifik telah menemukan keputusan
bahawa dalam makanan darat mempunyai ion positif manakala dalam makanan laut
mempunyai ion negative.
Jika kedua-dua jenis
makanan ini bercampur makan akan terjadinya tindak balas biokimia yang aktif
dalam tubuh sekaligus akan menyebabkan masalah pencernaan yang boleh menyebabkan
perut dan usus menjadi rosak.
3. Rasulullah s.a.w.
tidak makan ikan bersama daun salad.
4. Rasulullah s.a.w.
tidak makan ikan bersama daging atau telur.
5. Tidak digalakkan
makan buah bersama susu atau dalam erti kata lain – Koktel.
6. Elakkan makan
makanan darat bercampur makanan laut. Contohnya jika seseorang yang memakan
nasi berlaukkan sup daging lembu, maka dia tidak digalakkan untuk makan makanan
laut seperti udang, ikan atau sotong. Walau bagaimanapun, percampuran makanan
ini ( antara makana darat dan makanan laut ) tidaklah dianggap haram cuma ia
boleh memudaratkan kesihatan.
7. Rasulullah s.a.w.
tidak memakan buah-buahan selepas memakan gandum, roti atau makanan berat. Sebaliknya
Rasulullah s.a.w. makan buah-buahan sebelum makan makanan berat seperti gandum
atau roti.
8. Rasulullah s.a.w.
melarang umatnya untuk meninggalkan MAKAN MALAM. Barangsiapa yang meninggalkan
makan malam. Dia akan dimamah usia dan tahap kolestrol dalam darah akan
meningkat. Makan malam adalah sebelum waktu Magrib.
9. Rasulullah s.a.w. mengajar supaya meminum air dengan meneguk secara
perlahan-lahan. Nabi melarang kita untuk bernafas (membuihkan air) dalam air
yang sedang diminum.
10.Rasulullah s.a.w.
mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan
ais) setiap pagi. Mujarabnya In sya Allah jauh dari penyakit (susah
mendapat sakit).
11. Waktu sembahyang
subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit
setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini
terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita
sujud.Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam
saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah
akan mengalir ke ruang tersebut.
12. Nabi juga
mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.
Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di
celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme
sejenis alat percerna makanan)
AMALAN PEMAKANAN YANG AKAN ROSAKKAN GINJAL:
Realiti kehidupan
majoiti dari kita amalkan pemakanan yang lebih menumpukan kepada selera makan
atau nafsu makan. Kebanyakan dari kita yang mengamalkan pemakanan berdasarkan
kepadaa amalan keluarga atau nenek moyang kita.
Orang Melayu
contohnya suka makan makanan yang berempah, berlemak dan masin. Masyarakat
Kelantan dan Terengganu suka makan budu sebagai penyedap makanan. Jika tidak
ada budu selera makan akan berkurangan.
Sedangkan amalan makan budu ini boleh menjurus kepada mengidap sakit darah
tinggi. Dalam tempoh jangka panjang sakit darah tinggi akan menyebabkan
kegagalan ginjal.
Berikut adalah
beberapa contoh makanan yang akan merosakkan ginjal:
1. Makanan tinggi garam
Terlalu banyak mengambil makanan yang mengandung garam
(natrium) akan menyebabkan tekanan darah meningkat dan menghasilkan cairan
tubuh dalam kadar yang tidak baik.
Meningkatnya penghasilan cairan dalam tubuh akan mengakibatkan
pembengkakan dikawasan pergelangan kaki. Itu sebabnya, bagi mereka yang
menderita kegagalan ginjal akut, hendaklah mengawal dan mengurangkan makanan
yang tinggi garam.
Diantara makanan yang tinggi garam ialah:
- Daging salai.
- Ikan salai dan ikan kerang
- Kerepek asin dan kacang asin
- Mi Segera
- Acar
- Makanan segera
2. Makanan tinggi protein
Tubuh memerlukan protein sebagai zat pembangun dan pendorong
metabolisme dalam tubuh. Namun, bagi penderita penyakit gagal ginjal akut,
makanan tinggi protein menyebabkan penumpukan produk limbah yang terlalu besar
di ginjal.
Daging lembu, ayam, ikan, kuning telur, susu dan makanan
olahan susu adalah contoh makanan yang kaya protein. Bila Anda memiliki
penyakit ginjal, makan terlalu banyak atau terlalu sedikit protein bisa membuat
Anda merasa tidak sehat. Jadi, konsumsilah protein sewajarnya untuk membantu
mengurangi beban kerja ginjal membilas produk limbah dalam darah Anda.
3. Makanan tinggi kalium
Kalium adalah mineral yang berperan penting dalam menjaga
keseimbangan cairan dalam tubuh dan mengendalikan tekanan darah. Namun, pada
penderita gagal ginjal kronis, ginjal tidak mampu mengendalikan kadar kalium
dalam darah yang berlebih. Kalium paling banyak ditemukan dalam buah dan
sayuran. Berikut ini beberapa jenis buah dan sayuran yang mengandung kalium
tinggi.
- Kentang
- Asparagus
- Labu
- Brokoli
- Bayam
- Alpukat
- Pisang
- Buah kering
- Jeruk
- Kiwi
- Melon
- Anggur
- Aprikot
4. Makanan tinggi fosfor
- Mineral fosfor dapat membantu ginjal dalam menyaring zat sisa yang sudah tidak diperlukan lagi oleh tubuh. Namun jika terlalu banyak fosfor dalam tubuh boleh mengganggu kerja ginjal. Bagi pesakit ginjal kronik, disarankan agar membatasi pengambilan fosfor agar tidak memberatkan kerja ginjal. Beberapa makanan yang tinggi fosfor, di antaranya:
- Produk olahan susu seperti keju, yogurt, dan aiskrim (Anda bisa menggunakan pengganti susu untuk membatasi fosfor)
Kacang Salai
- Sarden
- Minuman bersoda (bergas)
- Arak
Pada dasarnya, untuk memastikan apa saja pantang larang makanan bagi pesakit CKD, seeloknya berjumpa dengan doktor dan berbincang dengan
mereka berkaitan pemakanan sihat bagi pengidap penyakit ginjal kronik.
Amalan pemakan yang betul dan berkhasiat adalah diantara
ikhtiar yang perlu diamalkan bagi semua pesakit ginjal kronik jika mereka mahu
hidup dengan keadaan kesihatan yang terkawal. Walaupun mereka perlu menjalani
dialisis.
Jika semua nasihat doktor yang diberi kepada pesakit CKD
dipatuhi serta menjalani rawatan dialisis secara konsisten. In sya Allah
pesakit boleh hidup lebih lama seperti mereka yang sihat dan perlulah sentiasa
berdoa ke hadrat Allah s.w.t. semoga diberi kesembuhan dan hidup lebih lama
untuk membolehkan dilakukan amal ibadat sebagai persediaan untuk menghadapi
kematian yang akan datang pada bila-bila masa.
Ibarat kata pepatah Melayu sedia payung sebelum hujan. Jika
kita telah bersedia dengan segala perintah Allah dengan melakukan segala
suruhan-Nya dan menginggalkan segala larangan-Nya. In Sya Allah kita akan mati
dalam keadaan yang diredhai Allah dan akan dimasukkan ke dalam syurga di negeri
akhirat yang kekal abadi.
Pesakit C.K.D. perlu bersyukur di atas takdir Allah itu
kerana mereka adalah diantara insan yang terpilih. Mereka telah diberi
kesakitan yang memerukan rawatan sepanjang hayat adalah satu kelebihan untuk
mempersiapkan diri supaya mati dalam keadaan yang diredahi Allah. Kerana
penghujung hayat kita yang hasnul khatimahlah yang dijanjikan syurga dengan
penuh kenikmatan.
# Buku boleh didapati di ; feedaread.com
# Buku boleh didapati di ; feedaread.com