RAIHANPAHIMI

publish your book for free?AFF=9142

Tuesday, 21 February 2017

KHASIAT JANTUNG PISANG



KHASIAT JANTUNG PISANG UNTUK KESIHATAN

Jantung pisang merupakan salah satu menu masakan tradisional Melayu. Jantung pisan yang direbus dan dimakan dengan budu merupakan pembuka selera bagi sebilangan besar orang Kelantan. Bagi yang kreatif jantung pisang dimasak untuk jadikan kerabu akan menambah lagi selera makan yang menyeronokkan. Makanan ini bukan sahaja murah dan mudah diperolehi dikawasan luar bandar kerana kebanyakan rumah di kampung mempunyai pokok pisang. Pokok pisang mudah ditanam dan senang membiak. 

Seperti yang kita ketahui, pisang merupakan salah  satu buah yang disukai ramai yangg kaya dengan khasiat kesihatan. Buah yang memiliki kulit berwarna kuning ketika masak ini mengandung beberapa vitamin seperti vitamin A, vitamin C, kalium, magnesium dan nutrisi penting untuk  kesihatan tubuh.
Disamping buahnya yang enak dan berhasiat, jantung  pisang juga sering dimanfaatkan sebagai sayur. Disamping rasanya yang enak, menu makanan ini juga kaya dengan khasiat dan menyelerakan. 
Jantung pisang juga dikenal sebagai bunga pisang yang akan bertukar menjadi buah pisang jika sudah matang. Biasanya, jantung pisang banyak dijual di pasar-pasar.  Bagi merekak yang gemar memakan jantung pisang  disini diperturunkan khasiat dan manafaat untuk kesihan tubuh badan.
Khasiat jantung pisang untuk kesihatan.

 
Mengatasi dan Mencegah Sembelit
Sembelit atau susah buang air besar merupakan salah satu gangguan pada pencernaan yang sering dialami oleh kebanyakan orang, terutama pada  bulan puasa seperti akibat kurang minum air. Untuk itu anda boleh mencuba mengatasi sembelit dengan memakan jantung pisang.
Sama seperti buahnya, jantung pisang juga kaya dengan serat yang dapat membentu melancarkan pencernaan. Bukan itu sahaja, kandungan serat dalam makanan ini juga dapat membuat rasa kenyang lebih lama.
Mengatasi Anemia
Sayur bayam memang sudah diketahui umum sebagai pemakanan yang dapat memperbaiki pengaliran darah dalam badan manusia.  Jantung pisang juga yang kaya dengan zat besi  merupakan mineral utama untuk meningkatkan pengeluaran sel darah merah.  Jika anda sedang sedang mengalami masalah kesehatan ini, cubalah untuk makan jantung pisang agar sel darah merah di dalam tubuh dapat bertambah secukupnya.
Mengurangi Infeksi dan Peradangan
Manfaat berikutnya adalah untuk mengurangi infeksi dan peradangan. Jantung pisang memiliki sidat anti inflamasi dan anti bakteri sama seperti madu, sehingga makanan ini dapat mengurangi beberapa masalah kesihatan seperti infeksi, masalah peradangan, radang sendi dan infeksi lainnya.
Mengatasi Datang Bulan Tidak Teratur
Jaka anda alami datang bulan tidak teratur? Cuba atasinya dengan makan  jantung pisang semasa datang haid. Sememangnya ramai telah mencuba dan didapati jantug pisang memang terbukti dapat melancarkan perjalanan darah haid. Jatung pisang yang dijadikan pemakanan tambahan semasa haid juga dapat mengurangkan sakit segugut yang biasa terjadi dikalangan ramai wanita.

Baik untuk kesihatan rahim
Manfaat jantung pisang berikutnya adalah untuk menyihatkan rahim. Disampiing ianya tinggi dengan serat, ianya juga  mengandung beberapa mineral seperti tembaga, kalsium dan juga zat besi yang amat diperlukan untuk kesihatan Rahim wanita.

 
contoh masakan dari jantung pisang
Beberapa mineral tersebut sangatlah bermanfaat untuk mencegah infeksi pada rahim serta dapat memperkuat dinding rahim. Dengan kata lain, jantung pisang ini tentu saja dapat meningkatkan kesuburan sorang wanita. Sehingga Anda lebih mudah hamil setelah menikah nanti.
Menurunkan Berat Badan
Jatung pisang yang kaya dengan serat, amat  baik untuk pencernaan dan penghadaman perut serta dapat memberi rasa kenyang lebih lama. Oleh itu jika anda sedang mengamalkan diet untuk menurukan berat badan, jangan lupa untuk menjadikan jatung pisang sebagai salah satu menu makanan harian anda.
Mengatasi Kencing Manis
Kencing manis atau diabetes juga dapat diatasi dengan  amalan makan jantung pisang. Jantung pisang mengandung beberapa vitamin yang mampu menurunkan kadar gula dalam darah yang tinggi. Sehingga pengambilan makanan ini dapat membantu Anda untuk mengawal kadar gula dalam darah.
Meningkatkan Pengeluan Susu Ibu.
Bagi ibu yang baru melahirkan, tak ada salahnya untuk mencuba jantung pisang. Kerana kandungan nutrisi tertentu yang ada di dalamnya sudah dipercaya secara turun temurun untuk meningkatkan produksi air susu ibu. Tak hanya ibu saja yang sehat, bayi juga akan lebih banyak meminum susu dan tentunya ia akan lebih sihat dan cerdas.
Setelah diketahui banyaknya khasiat yang diperolehi dari jantung pisan. Cuba jadikanya sebagai salah satu menu makan kita setiap hari. Bagi yang pandai memasak anda boleh cuba pelbagai sesepi untuk menjadikan jatung pisang salah satu sayuran yang enak dan juga kos pembuatanya adalah murah. Kenapa tidak kita manafaatkan bakan makanan yang mudah diperolehi, harga murah dan ianya banyak khasiat yang bukan sahaja dapat menjimatkan ekonomi dapor di ruamah kita tetapi dapat memberi khasiat kesihatan yang  akan meningkatkan taraf kesihatan kita.

Allahu’alam.

Sumber :  Putry