KUNING TELUR TIDAK BAIK UNTUK
KESIHATAN ?
Assalamualaikum wbt.
Dalam mencari artikel tetang khasit , saya terbaca satu
renca di Sinar Harian tentang keburukan kuning telur kepada kesihatan tubuh
badan kita. Mengikut kajian itu dadapit kesan buruk kunung telur adalah hampir
sama dengan kesan buruk ‘rokok’ yang akan menyebabakan berlaku plak di dinding
pembuluh utama system tubuh manusia. Sejauh mana kebenar ini masih belum
disahkan secara klinikal kerana kajian yang dijalankan itu hayalah berdasarkan
kajian soal selidik terhadap paskit terbabit.
Sebuah kajian yang dijalankan oleh Dr. David Spence seperti
dilaporkan dalam jurnal Artherosclerosis (Ogos 2012) mendapati memakan kuning
telur mempercepat aterosklerosis dengan cara yang serupa apabila seseorang
menghisap rokok. Kajian berbentuk soal selidik terhadap 1,231 pesakit ini
mendapati pengambilan kuning telur secara berterusan menyamai lebih kurang dua
pertiga tahap keburukan menghisap rokok dalam meningkatkan pembentukan plak
karotid.
Karotid ialah
arteri utama yang terletak di kiri kanan leher manusia berfungsi mengalirkan
darah ke otak. Saintis menganggap peningkatan plak karotid sebagai faktor
risiko strok dan serangan jantung. Aterosklerosis pula ialah sejenis penyakit
arteri kornari (jantung) dengan definasi umum bermaksud masalah pada arteri
apabila plak berkolesterol terbentuk dalam dinding bahagian dalam arteri. Plak
putus dipercayai sebagai penyebab utama kebanyakan kejadian serangan jantung
dan strok kerana ia menyebabkan arteri tersumbat.
Para penyelidik
mendapati kawasan plak karotid meningkat secara berkadar terus dengan umur
selepas subjek berumur empat puluh tahun. Mereka juga mendapati peningkatan
pembentukan plak karotid amat ketara apabila subjek menghisap rokok dan memakan
kuning telur. Kajian tersebut juga mendapati pengambilan lebih dari tiga kuning
telur menyebabkan pembentukan lebih banyak kawasan yang membentuk plak
berbanding dengan mereka yang memakan kurang dari dua kuning telur setiap
minggu.
Kajian Dr. Spence
ini dikritik oleh ramai pengkritik. Mereka menyatakan bahawa kajian tersebut
hanya menemui kaitan bukan penyebab.
Kajian bersifat pemerhatian seperti ini hanya menemui kaitan antara
pengambilan telur dan merokok didapati meningkatkan jumlah plak secara
signifikan berbanding dengan mereka yang hanya menghisap rokok tetapi tidak
merokok. Penyebab hanya boleh didapati dari kajian terkawal (controlled
experiment).
Kritikan
seterusnya adalah terhadap pengumpulan data kajian. Data kajian tersebut hanya
bergantung semata-mata kepada ingatan subjek mengenai jenis makanan yang mereka
telah makan. Kaedah ini telah berkali-kali didapati tidak dapat diterima dan
biasanya terdapat kesalahan.
Kelemahan lain
ialah para penyelidik dikatakan mengetepikan faktor-faktor yang boleh mempengaruhi
keputusan kajian seperti aktiviti fizikal subjek, ukur lilit pinggang,
pengambilan buah-buahan, pengambilan sayur-sayuran dan bagaimana telur
disediakan. Mereka yang mengambil jumlah telur yang paling tinggi juga pada
masa sama paling banyak menghisap rokok. Jadi, para pengkritik berkata sukar
untuk mengenalpasti faktor - telur atau rokok - sebagai peranan utama.
Pada pandangan
penulis mereka yang mengambil telur pada jumlah tinggi dan pada masa banyak
menghisap rokok terdedah kepada peningkatan risiko pembentukan plak dalam
arteri yang tinggi. Ini kerana menghisap rokok menghasilkan jumlah radikal
bebas yang tinggi dalam tubuh. Radikal bebas yang tidak terkawal ini
kemudiannya bukan sahaja merosakkan komponen sel pada arteri tetapi mengoksida
kolesterol dari telur yang dimakan. Akibatnya, kolesterol teroksida seperti
dipercayai oleh ramai saintis dan golongan perubatan moden mudah menyebabkan
aterosklerosis.
Terdapat
perbezaan antara telur goreng dan telur rebus dari segi sifat biokimia. Telur
goreng terutama yang garing menyebabkan kolesterol dan pelbagai bahan kimia
lain teroksida. Kolesterol teroksida sekali lagi seperti dinyatakan di atas
dipercayai meningkatkan risiko aterosklerosis. Risiko aterosklerosis juga
tinggi kepada mereka yang tidak/kurang makan makanan berantioksidan seperti
buah-buahan dan sayur-sayuran. Begitu juga mereka yang sering mengalami stres
fizikal dan emosi yang keterlaluan.
Mereka yang
kurang cergas secara fizikal juga meningkatkan risiko aterosklerosis. Superoksida
merupakan radikal bebas utama yang terdapat dalam arteri di mana jika jumlahnya
tidak dikawal ia dikatakan menyerang dan merosakkan sel-sel endotelium arteri.
Pergerakan fizikal yang tidak keterlaluan menyebabkan nitrik oksida dikeluarkan
oleh sel-sel endotelium pada paras yang lebih tinggi dari mereka yang kurang
cergas.
Nitrik oksida ini
akan menutralkan sebahagian superoksida dan seterusnya kerosakan arteri dapat
diminimakan. Inilah antara sebab mengapa pergerakan fizikal yang tidak keterlaluan
penting dalam menjaga kesihatan jantung. Jadi, mereka yang paling banyak makan
kuning telur dan menghisap rokok pada masa sama kurang aktif secara
fizikal terdedah kepada risiko
aterosklerosis yang lebih tinggi.
Alan Aragon, MS.,
pakar pemakanan terkemuka Amerika Syarikat yang antara lain bertugas memberi
syarahan kepada pakar-pakar klinikal FDA (Jabatan Pertanian Persekutuan
Amerika) telah memberikan komen berhubung kajian di atas. Beliau berkata
sebahagian besar kajian terkawal menunjukkan mengambil seluruh telur (iaitu
putih dan kuning) meningkatkan bacaan HDL. Selain itu kuning telur mengandungi jauh lebih
banyak nutrien (berbanding putih telur) termasuk antioksidan seperti lutein dan
xeaxanthin.
Suatu hakikat di
mana golongan perubatan moden tidak mahu anda ketahui ialah paras kolesterol
memang turun naik bergantung kepada faktor-faktor tertentu. Yang benar ialah
anda boleh mengawal paras kolesterol dan merendahkan risiko aterosklerosis.
Bukan dengan mengambil ubat-ubatan mengawal paras kolesterol tetapi dengan
menjalani gaya hidup holistik. Perubahan gaya hidup ini termasuk antara lain
yang utama ialah tidak makan secara berlebihan, tidak merokok dan menjalani
aktiviti fizikal yang sederhana.
Amalan lain yang
juga penting termasuk tidak makan makanan terproses, tidak makan makanan
bergoreng secara terendam lama, mengelakkan makanan terlalu garing, elakkan
lemak trans, dan mengambil ubat-ubatan moden pada keadaan yang memerlukan
sahaja. Pengambilan buah-buahan yang kurang manis dan sayur-sayuran juga
penting.
Pelbagai jenis
makanan yang kaya dengan bioflavnoids seperi delima, acai dan pelbagai jenis
beri dipercayai membantu. Kacang hitam (black bean dengan biji berwarna hijau)
dikatakan kaya dengan arginin. Arginin diubah kepada nitrik oksida oleh sel-sel
endotelia. Selain menutralkan radikal bebas nitrik oksida berfungsi merendahkan
tekanan darah.
Suplemen vitamin C
seperti yang dibincangkan dalam buku penulis berjudul Serangan Jantung
(terbitan Alaf 21) juga amat membantu. Ia berfungsi sebagai antisoksidan
denganb menutralkan radikal bebas, mengharmoni profil lipid (HDL, LDL, jumlah
kolesterol dan trigliserida) dan mengawal tekanan darah. Begitu juga dengan
pengambilan cuka epal dan cuka tamar.
Wallahualam.
Sumber: Herbalis Bahrain Samah, RH (AHG),
terbit dalam akhbar Sinar Harian
edisi KL/Selangor pada 20 November 2012.
No comments:
Post a Comment
Thanks for your comments, I will reply soon.