RAIHANPAHIMI

publish your book for free?AFF=9142

Monday, 27 April 2015

Makanan Sihat Yang Disyorkan UntukPesakit Strok:

Makanan Sihat Yang Disyorkan UntukPesakit Strok:

Stroke adalah gangguan fungsi saraf  yang mendadak pada otak akibat terhalang aliran darah ke bahagian tertentu di otak. Kurangnya aliran darah dan oksigen menyebabkan tindak balas biokimia yang akan merosak dan  mematikan sel-sel saraf dalam otak sehingga mengakibatkan kelumpuhan kepada pergerakan anggota tertentu, gangguan percakapan dan kemerosotan kesihatan seluruh anggota badan. Kalau terkena penyakit ini akan lumpuh sebahagian tubuh, mulut dan bibir akan herut. 
Diantara pucanya beraku strok adalah disebabkan cara pemakanan yang tidak  betul. Makan adalah sesuatu yang kita lakukan setiap hari dan sudah terbukti kualiti makan sangat berpengaruh pada kesihatan. Makanan seperti lauk pauk dan buah buahan sememangya dapat mencegah terjadi penyakit strok jika kita pandai memilih makan yang berkhasiat dan memberi banyak protin dan vitamin yang akan menjamin kesihatan tubuh badan.
Jika penyakit stroke  disebabkan oleh kolestrol dan tekanan darah tinggi ia akan menghalang aliran darah ke saraf otak, yang merupakan penyebab berlaku stroke. Serangan stroke selalunya datang mendadak tanpa tanda-tanda awal yang pasti. Yang jelas peskitnya akan menderita bertahun-tahun. Stroke terjadi ketika saluran darah, oksigen, serta zat gizi ke otak berhenti. Salah satu cara untuk mencegah stroke adalah memilih makanan yang tepat dan berkhasiat, insyaAllah akan dapat menghalang dari serangan strok.
Stroke dikatakan sebagai penyakit menyebabkan kematian ketiga selepas jantung dan kanser. Penyelidik dari  Inggris dan Itali mendapati dengan memakan pisang tiga kali sehari serta meminum obat akan memberikan kalium  secukupnya bagi keperluan tubuh seseorang  untuk mengurangi kemungkinan berlaku pembekuan darah di otak sekitar 21%. Seseorang dianjurkan untuk mengambil kira-kira  2.300 mg potasium setiap hari. Sedangkan yang dilakukan oleh kebanyakan kita mengambillebih kurang  1.500 mg potasium setiap hari.
Buah-buahan dan sayuran juga baik untuk mencegah stroke kerana mengandung serat yang mampu menurunkan kolesterol. Juga mengandung antioksidan yang dapat membantu mencegah pengendapan kolesterol.
LDL (kolesterol jahat) pada dinding arteri. Makanan yang mengandung antioksidan seperti bawang bombai, buncis, sawi hijau, wortel, brokoli, endive, seledri, dan cranberries. Dalam penelitian Nurse Health di Harvard menyebutkan wanita yang mengasup betakaroten 15 mg sehari, seperti dari 1 buah wortel berkurang risiko terkena stroke.
Buah-buahan dan sayuran, seperti kentang, peach berwarna kuning, bayam, dan cantaloupe juga tinggi kalium, yaitu mineral yang dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Selain itu, sayuran hijau dan buah-buahan mengandung asam folat serta vitamin B6 dan B12 akan membantu mengurangi kadar homosistein yang secara normal terjadi dari asid amino. Meningkatnya kadar homoseistein dapat meingkatkan risiko penyakit stroke.
Mempunyai tubuh badan yang sihat merupakan idaman oleh kebanyakan kita. Oleh itu bagai mencapai hasrat ini mereka akan lakukan senaman dan juga memakan makanan yang berkhasiat. Tetapi jika seseorang itu telah mengalami stroke, usaha untuk memulihkan sakitnya akan mengambil masa. Oleh itu satu tindakan yang amat baik ialah dengan mecegah punca-punca yang boleh menyebabkan berlakunya stroke. Salah satu keadah yang paling baik ialah megatur pemakanan setiap hari adalah makanan yang berkhasiat dan sihat seperti yang disyorkan di bawah:

Pisang:



Sudah banyak artikel yang mengupas tentang pisang salah satu buah-buahan yang dapat mencegah berlaku stroke. Makan  3 biji pisang setiap hari dapat mengurangi resiko terkena stroke Menurut penyelidikan  yang dilakukan di American College of Cardiology, mendapati tubuh badan manusia memerlukan sebanyak 1.600 mg kalium untuk mencegah stroke. Sebijie pisang mempunyai 500 mg kalium. Kalium  dikatakan dapat mencegah pembekuan darah yang menyebabkan terjadinya stroke. Dengan mengambil 3 biji, pisang setiap hari ia  dapat menurunkan resiko terjadinya stroke sebanyak 21%. Pedulikan tentang pendapat sebelum ini yang mengatkan pisang jika dimakan berkemungkinan akan meningkatkan kebarangkalian di serang strok.
Penyelidikan terbaru yang menguju 11 orang penuntut sebagai sampel, secara keseluruhan menemui bahawa pisang akan dapat mengurangkan resiko seseorang terkena strok sekitar seperlima. Jom amalkan makan pisang setiap hari.
  
 
Apel dan Pir : 
Mengikut kajian terbaru yang diterbitkan di Journal of the American Heart Association mendapati  semua jenis buah yang isinya berwarna terang dapat mencegah stroke. Penyelidikan yang dilakukan di Belanda mendapati seseorang yang memakan banyak buah-buahan seperti apel, pir, pisang dan kembang kol dapat mengurangi resiko terkena stroke sebanyak 52%. Kajian itu mellibatkan 20 ribu orang peserta. Hasil kajian tersebut menemukan bahwa peningkatan 25 gram (g) sehari pengambilan buah-buahan dan sayuran putih dapat mengurangkan risiko terkena stroke sembanyak 9%.


Jeruk dan Kiwi : 


Jeruk dan kiwi mempunyai kandungan vitamin C yang banyak, 100 gram jeruk mengandung 54 mg vitamin C sedangkan 100 gram kiwi mengandung 100 gram vitamin C. Jadi kiwi mempunyai kandungan lebih banyak daripada jeruk. Buah-buahan ini mengandung anti oksidan, lutein dan beta karoten serta kalium. juga sesuai untuk mencegah penyakit jantung. Ia juga sangat baik untuk mengawal tekanan darah.





 Kurma :

Ternyata kandungan gizi buah kurma sangat tinggi, 100 gram kurma mengangung vitamin A 50 IU, tiamin 0,09 mg, riboflavin 0,10 mg, niasin 2,20 mg, serta kalium 666 mg.  Kurma mempunyai lebih tinggi dari pisang. Sementara itu Tiamin penting bagi sel-sel saraf, sementara niasin menjaga fungsi normal saraf. Sehari 5 biji kurma sudah mencukupi.




Avakado : 

 Mengandung Lemak tak tepu  dan potasium yang  dapt membantu menurunkan tekanan darah. Dan Juga mengandung kalium tang  fungsinya  sama yaitu dapatmenurunkan tekanan darah
Banyaknya Khasiat  Buah Tin:
Beberapa kajian dan penelitian yg dilakukan tentang buah tin akan khasiat dan keistimewaan nya. Antaranya ialah:-
  • Kajian dari California Fig Nutritional Information - buah tin mengandungi serat yg tinggi. Di mana, setiap 100gm buah tin kering mengandungi 12.2g serat berbanding dengan buah epal (2.0g).
  • Kajian yg disiarkan di Qatar - buah tin ini kaya dengan kalsium dan potasium yg mengandungi zat benzaldehyde amat baik untuk melawan sel2 kanser.
  • Website Cancer Foundation - kajian dari Institute of Physical and Chemical Research di Tokyo menunjukkan  benzaldehyde terbukti sgt berkesan dalam melawan kanser.
  • Jabatan Pertanian Amerika Syarikat - buah tin mengandungi vitamin A, C, Kalsium, Magnesium hingga Potasium. Ia juga baik untuk mengawal nafsu makan dan menurunkan berat badan.
  • Pakar kesihatan - dengan mengambil buah tin secara teratur, ia membantu membersihkan racun di dalam tubuh.
  • Kajian dari Universiti Rutgers, New Jersey - ia membuktikan buah tin mengandungi antioksidan, Omega-3, Omega-6 yg mencegah penyakit jantung, rendah lemak, rendah kalori dan bebas kolestrol - sesuai untuk mereka yg mengidap penyakit diabetes.
  • Prof. J.A Vinson dari Universiti Scranton, Amerika Syarikat - setiap 100gm buah tin mengandungi vitamin A (9.76IU), vitamin C (0.68mg), kalsium(133.0g) dan zat besi(3.07mg). Vitamin dan mineral ini sangat diperlukan oleh tubuh untuk menjaga dan memelihara kesihatan dalam tubuh kita.
  • Pengarah Institut Pencegahan Penyakit, George Washington University Medical Centre (Dr. Oliver Alabaster) - mengatakan jika seseorang itu mengambil buah tin, beerti ia telah mengambil makanan yg menjamin kesihatannya dalam jangka masa yg panjang.
  • Lembaga Penasihat Buah Tin (California Fig Advisory Board) - ia mengatakan bahawa buah tin sbg 'Nature's most nearly perfect fruit' iaitu buah yg hampir mencapai kesempurnaan secara keseluruhan.
  • Menurut Imam Ibnu Al Jawziyyah - buah tin dapat mengurangkan penyakit sesak nafas, membersihkan hati dan limpa serta langkah pencegahan untuk melawan racun dalam tubuh kita.
Jika buah tin dimakan dalam bentuk yg kering TETAPI tidak terlalu banyak, boleh membantu dalam :-
  • mengelak daripada bahan2 keracunan
  • melicinkan tekak dan dada
  • mencuci hati dan jantung
  • membersihkan lendir2 yg terdapat di dalam usus.

Selain itu, buah tin juga dikatakan dapat menyembuhkan beberapa jenis penyakit seperti :-
  • penyakit buasir
  • sakit2 dan bengkak badan
  • batuk yg berpanjangan
  • melawaskan kencing
Rasa manis buah tin itu mengandungi zat2 yg penting dalam tubuh kita. Serat, kallium dan magnesium di dalam buah tin dapat mengurangkan serangan angin dan mengawal tekanan darah tinggi. Buah tin jugalah dijadikan pencegah untuk penyakit darah tinggi.

Bagi penyakit kencing manis pula, serat yg terdapat di dalam buah tin dapat memperlahankan proses penyerapan glukosa di usus kecil. Gabungan serat yg tinggi dan karbohidrat mampu mengawal kadar gula darah seseorang.

Riwayat dari Abu Zar r.a :-

Nabi SAW bersabda: ' Kalau aku perkatakan tentang buah yg diturunkan dari Syurga, nescaya aku katakan ini lah dia. Kerana buah2an syurga tidak berbiji. Oleh itu, makan lah buah ini. Sesungguh nya dia menhentikan penyakit buasir serta bermanfaat untuk sakit2 badan...'

Jus Ubi Bit : 


Ubi bit adalah sejenis tumbuhan biji-bijian yang kaya akan gizi. Kita jarang mendengar nama ubi ini.  meminum jus ubi ini dapat menurunkan tekanan darah kerana mengandung nitrat yang tinggi.


Buah Biwa :
Nutrisi utama yang terkandung (dalam 100g) adalah β-karoten setara (810mcg), kalium (160mg) Feature bahan Chlorogenic asid, amygdalin. Pencegahan Hipertensi, pencegahan arteriosklerosis, pencegahan stroke, pencegahan serangan jantung, pencegahan kaser, anti-penuaan, pencegahan kembung.



Anggur :
Anggur memiliki kandungan gizi yang kaya, selain isinya mengandung kalium bijinya mengandungi endungeoned pycnogenol, zat penguat kologen yang bisa melenturkan pembuluh darah (anti aging) yang berarti secara tidak langsung mencegah terjadinya stroke. Bahkan kulit anggur juga sangat kaya akan flavonoid yaitu zat yang mampu menghalau radikal bebas, karena kulit anggur mengandung zat oksidan lebih tinggi dibanding dengan vitamin C.


Tembikai :
Kemampuan tembikai mengoksidasi kolesterol yang melekat pada dinding pembuluh darah itulah yang dikaitkan dengan penurunan risiko atau pencegahan serangan jantung dan stroke.
Mangga : 
Jus mangga. selain   mempunyai vitamin C, mangga juga kaya  kalium. Kalium terdapat melimpah pada mangga. Tiap 100 gram mangga terkandung kalium sebanyak 189 mg. Dengan memakan sebiji mangga harumanis ukuran sangat kecil (minimal 250 gram), atau sebiji mangga yabg beratnya sedang (200-250 g), mencukupi untuk memerolehi kalium sebanyak 400 mg sehari .
Satu kajian mendapati bahwa bila seseorang menambahkan sepotong buah tinggi kalium ke dalam pola makanan sehari-hari, risiko terkena stroke fatal dapat dikurangi sebesar 40%. Pengambilan ekstra kalium sebanyak 400 mg setiap hari dapat mengurangi kemungkinan mendapat penyakit jantung dan pembuluh darah, ia boleh didapati dari bBuah berwarna merah, ungu dan kuning.
Ahli gizi Daniel Nadeau, M.D., dalam bukunya The Color Code: A Revolutionery Eating Plan for Optimum Health menganjurkan supaya memperbanyak memakan buah dan sayuran berwarna merah, biru, dan ungu. Contohnya cherry, bit, blueberry, dan terung. Menurutnya, makanan-makanan ini kaya pigmen tumbuhan yang disebut anthocyanin.
Kajian  menunjukkan, diet kaya buah-buahan dan sayuran berwarna cerah dapat menurunkan risiko penyakit jantung sehingga  27% dan risiko stroke sebanyak 68%. Selain itu buah berwarna kuning juga didapati kaya dengan kalium seperti pisang, blimbing dan nenas.

Buah Manggis:
Buah manggis dikenal dengan sebutan Queen fruit atau ratunya buah dan yang menjadi rajanya adalah durian. Sementara buah nangka dikenal dengan sebutan jack fruit.

Buah manggis memiki daging berwarna putih dengan tekstur sedikit berserat namun renyah. Rasanya sangat manis dan menyegarkan karena mengandung banyak air. Namun siapa sangka, bagian paling bermanfaat dari buah manggis justru ada pada kulit buahnya. Ya, belakangan ini kulit buah manggis menjadi begitu populer karena berdasarkan penelitian memiliki manfaat yang begitu besar untuk kesehatan.
Mengandung Xamthone
Komponen aktif utama dari buah manggis disebut xanthones. Xanthone adalah sejenis senyawa polifenol yang baru ditemukan yang secara biologis aktif dan secara struktural mirip dengan bioflavanoids. Senyawa ini jarang terdapat di alam, paling banyak ditemukan hanya dalam dua keluarga tanaman. 200 jenis xhantones alami yang sejauh ini telah diidentifikasi. Sekitar 40 jenis diantaranya telah ditemukan dalam buah manggis.

Xanthone dan turunannya telah terbukti memiliki beberapa manfaat, termasuk anti-inflamasi dan anti-alergi. Ada juga komponen lain dari buah manggis yang memiliki kualitas obat, termasuk polisakarida, sterol, proanthocyanidins dan catechin, sehingga baik dikonsumsi untuk menjaga kesehatan fungsi tubuh.

Rendah Kalori
Selain memiliki rasa yang lezat buah manggis juga rendah kalori. Cocok dikonsumsi bagi Anda yang sedang berdiet untuk menurunkan berat badan. Terdapat 63 kalori per 100 gr buah manggis. Tidak mengandung lemak jenuh dan kolesterol. Selain itu, buah manggis juga dapat mencukupi kebutuhan serat tubuh sebanyak 13 persen per 100 gramnya.

Kaya Vitamin C
Buah manggis dapat memenuhi keperluan vitamin C tubuh sebesar 12 peratus per 100 gram isi buahnya. Vitamin C merupakan vitamin larut air yang bekerja kuat sebagai antioksidan. Membantu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap serangan penyakit seperti, flu, infeksi, hingga kanser.

Vitamin B Kompleks
Buah manggis juga mengandung vitamin B kompleks seperti thiamin, niacin, dan folat. Vitamin ini bertindak sebagai kofaktor dalam memetabolisme karbohidrat, protein, dan lemak.
Senarai buah-buahan di atas adalah diantara yang disyorkan untuk dijadikan pemakanan seharian sebagai ikhtiar untuk mencegah penyakit strok. Selain itu banyak lagi khasiat buah buahan yang dapat mencegah penyakit strok dan anda digalakkan membuat kajian dari pelbagai sumber.
Disamping itu perlu di ingat untuk memperolehi kesihatan yang terbaik seseorang itu juga perlu melakukan kegiatan bersukan dan senaman bagi mebakar lebihan lemak dan gula yang terdapat di dalam badan mereka.
Yang paling penting untuk memperolehi kesihatan yang berterusan adalah melalui amal ibadat dan sentiasa berdoa ke hadrat Allah swt. Kerana kurnia-Nya sahajalah yang menntukan segala penyakit dapat dihindarkan didalam badan seseorang. Dialah yang Maha Berkuasa terhadap segala makhluk di dunia ini. 



Wallahu a’lam.

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comments, I will reply soon.